Afectiuni medicale in sarcina - UMF Carol Davila Bucuresti - Catedra Obstetrica Ginecologie Filantropia

Go to content

Main menu:

Afectiuni medicale in sarcina
Editori: Anca Maria Panaitescu, Gheorghe Peltecu


    Apariția lucrării “Afecțiuni medicale în sarcină” reprezintă un moment de referință în publicistica medicală romanească.
Medicina contemporană se caracterizează printr-o dezvoltare fără precedent a cunoștințelor, fapt care a dus la apariția a numeroase specialități și subspecialități medicale. Obstetrica a evoluat și ea, spectaculos, alături de celelalte specialități medicale și de la o simpla urmărire clinică a sarcinii și o asistență a nașterii bazată doar pe arta moșitului, a ajuns o specialitate din care au derivat subspecialități și care are numeroase conexiuni cu alte specialități medicale ce se îngrijesc de sănătatea viitoarei mame și a fătului/pacientului nenăscut.
    Patologia medicală întalnită la femeia gravidă a crescut atât ca frecvență dar și din punct de vedere al complexității. Aceasta a făcut să se contureze o categorie de gravide care să fie purtătoare ale unei sarcini cu risc înalt. Gestionarea unor astfel de afecțiuni medicale nu poate fi făcută doar trimițând gravida la un consult de specialitate ci formând echipe complexe de specialiști dedicați care să comunice ori de câte ori este necesar, personalizat, coordonându-și deciziile în funcție de evoluția gravidei și a fătului. A apărut astfel ca o necesitate obiectivă aprofundarea cunoștintelor de medicină internă de către unii obstetricieni
care să-și dedice activitatea gravidelor cu afecțiuni medicale și să coordoneze echipa multidisciplinară de urmărire a lor pe durata sarcinii și la naștere.
    Sarcina este o stare fiziologică a cărei urmarire atentă nu aduce doar beneficii de moment mamei și fătului. Studii observaționale și prospective au demonstrat că sarcina poate releva o serie de afecțiuni pe care gravida le poate dezvolta mai târziu în viață, cum ar fi HTA, diabetul gestațional și boli renale. De aceea, sarcina a fost comparată cu un test de efort pentru viață. 

    Fiind rezultatul unei colaborări care reunește cei mai importanți lideri de opinie, în domeniile prezentate, ai UMF Carol Davila, dar și lideri de opinie internaționali, “Afecțiuni medicale în sarcină” va reprezenta cu certitudine cea mai completă sursa de informație în domeniu, facilitând comunicarea între specialitățile medicale și obstetrică și crescând, fără îndoială, calitatea îngrijirilor medicale acordate gravidei și fătului.
Mulțumim tuturor colegilor care prin experiența și efortul lor au contribuit la realizarea acestei lucrări.
  
   "Afectiuni medicale in sarcina"
 este disponibila pentru cumparare prin intermediul formularului alaturat (Pret 150 RON,
 in plus daca doriti si cumpararea cartii "Urgente obstetricale intrapartum" le puteti comanda pe ambele la pretul de 250 RON, specificati in comanda la sectiunea detalii faptul ca le doriti pe ambele). Cuprinsul cartii il puteti accesa aici.

 


Tip
 
Back to content | Back to main menu